Frugal living,  Spartips

Vad är frugal living?

Frugal living – Här kommer ett spartips som inte handlar om reor eller rabattkoder, utan om sparsamhet och hushållning.

Frugal living ger både tid och pengar över, och är ett av mina bästa spartips för det nya året. Det handlar om att leva och konsumera smart. Frugal living handlar inte om att man inte får unna sig något, eller att man bara ska köpa det allra billigaste. Det handlar istället om att välja vad man lägger pengarna på, så att man har råd att köpa det där man verkligen uppskattar och vill ha.

10 punkter som beskriver frugal living

  1. Att söka kostnadsfria / ekonomiska aktiviteter. En promenad i friluftsspåret kan uppskattas mer än att shoppa i gallerian.
  2. Att ekonomin beskrivs av långsiktighet, snarare än snabba impulser.
  3. Att sällan köpa nya produkter, men när man gör det kan man 1) undersöka om möjlighet finns att köpa begagnat, eller 2) köpa produkten i en kvalitet som håller en lång tid framöver.
  4. Vid inköp av mat är storhandling att föredra. Jämförelsepris är viktigare än pris.
  5. Att exempelvis skörda grönsaker och amerikanska blåbär i trädgården, plocka kantareller i skogen och hjortron i fjällen ger extra glädje (inte minst när man ser vad motsvarande skulle kosta i handeln).
  6. Använd middagsresterna. Det som är kvar i grytan kan erbjudas igen. Otjänlig mat kan återvinnas i smart kompostering, exempelvis bokashi.
  7. Lunchlådor till jobbet.
  8. Att rensa hemma och hålla städat hjälper till så att man hitta det man behöver, och bidrar till att man undviker onödiga köp.
  9. Gå och cykla mer.
  10. Frugal living innebär för många människor att man hellre utvecklar sig själv genom nya kunskaper än genom nya köp.

Inom frugal living är vi rädda om det vi äger. Vi vårdar våra ägodelar och lagar hellre i första hand än att köpa nytt. Pengarna vi får över kan sparas till det som verkligen betyder något. En dröm, ett bröllop, en resa, en tidigare pensionsålder, ett sabbatsår, en utbildning… endast fantasin sätter gränser.

Se gärna fler tips hur du kan minska på räkningarna och få pengar över. Listan fylls på allt eftersom.