Frugal living,  Spartips

Vad är KonMari?

Jag har läst boken, och nu ser jag serien på Netflix! Jag pratar om Konsten att städa med Marie Kondo, och om städmetoden KonMari.

Det är något smittande med Marie Kondo. Det räcker med att se ett avsnitt för att man ska tycka att det känns roligt att städa. Kanske är det Maries egen glädje som smittar av sig. Hur hon ler lyckligt åt oredan och längtar efter att hemmet ska få den uppmärksamhet och kärlek som det så väl förtjänar.

När Marie Kondo pratar är det som att alla dina prylar och hela ditt hem är besjälat. Det är med stor tacksamhet hon lär sin följare att vårda sitt hem. Kulturkrockarna är charmiga, för trots att det känns ovant att se någon välkomna ett hem och tacka sina håliga strumpor för tiden som varit – så är det något befriande över att se hushållsarbete och städning som något glädjefyllt. Något som inte bara är bra för ordningen i hemmet, men också för sinnesfriden och ens eget välmående.

Marie Kondo är som ett väsen. Hon kvittrar in i rummet och blandar engelska med japanska. Ibland är jag inte säker på vad hon säger, men jag ler i soffan, nickar och håller med. Hennes översättare följer med och informerar oss om det allra viktigaste av städmetoden KonMari.

Vad är KonMari?

KonMari kallas den städmetod som Marie Kondo har uppfunnit. Man städar efter kategori inte efter rum. Dvs städar du kläder, så städar du alla kläder: Kläder i garderoben, hallen, vinden osv på en och samma gång. Det är viktigt att se hur mycket man har, för att inte spara dubletter på olika platser i huset.

Det är viktigt att respektera alla saker. Det kan verka flummigt att fundera över hur olika plagg och prylar mår, men när Marie gör det känns det på något vis helt naturligt.

Spark Joy! – det viktigaste i KonMari-metoden. Du ska lyfta vart plagg eller varje pryl en och en. Känn på det. Blir du glad av den här? Det ska kännas inombords att detta är något som gör dig glad. Då ska du behålla det! Om du tvekar eller inte känner någon glädje, då är det dags att tacka prylen för tiden som varit och slänga den. (Just för räkningar och viktiga papper kan man inte slänga allt som inte gör en glad, men där får man hålla ordning ändå).

Hur gör man för att städa enligt KonMari?

 1. Kläder – Ta fram alla kläder i en stor hög – och behåll sedan bara de som Spark Joy. Mari Kondo har tydliga rekommendationer hur man ska vika kläderna. Se gärna programmet på Netflix eller en youtube-video för att lära dig hur.
 2. Böcker – Gör samma sak med alla dina böcker. Behåll bara de som ger dig glädje. (Hmm.. Aktuell kurslitteratur kanske måste få vara ett undantag..)
 3. Papper – Gå igenom ditt kontor och alla platser där du spar viktiga papper.
 4. Komono – Kök, badrum, garage.. Här ska du med hjälp av metoden gå igenom allt du har kvar förutom sista punkten som är:
 5. Sentimentala föremål – först nu är du redo att gå igenom allt som har ett sentimentalt värde. Vad gör dig glad? Vad är du redo att släppa taget om?
Marie Kondo visar hur man viker kläder

Vad vinner du genom att städa enligt KonMari?

 • Ett prydligare hem, där var sak har sin plats
 • Du omger dig med saker som gör dig glad
 • Du hittar en stil du trivs med och mår bra av
 • Du får reflektera över vad som är viktigt i ditt liv
 • Du spar pengar genom att inte köpa nytt av sådant du inte hittar, och genom att förstå din stil och ditt behov bättre.
 • Kanske kan punkterna ovan ge dig mer energi!

Att hålla hemmet i ordning är också ett kännetecken för Frugal living som jag skrivit om tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *