Frugal living,  Spartips

Odla i fönstret – tips på tomatsort

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Odla.nu

Dagens godaste spartips: Odla egna tomater! Så mycket godare, miljövänligare, nyttigare och billigare. Saknar du en trädgård finns flera sorter att odla i kruka på balkongen. Saknas även balkong har jag en storfavorit som även går att odla i kruka i ett soligt fönster! Körsbärstomaten Tiny Tim, vars fröpåse just nu är på rea hos odla.nu

Tiny Tim är lättodlad och inte kräsen på växtplats. Den kan trivas på balkongen, på fönsterkarmen inomhus, i växthuset eller bara stående utomhus på skyddad plats. En plats med sol där det inte blåser särskilt mycket.

Man behöver inte tänka på att plocka bort de där små skotten i bladvecken, ”tjuvarna”. Den enda uppmärksamhet man bör ge är att vattna regelbundet. Tiny Tim kan verkligen ge jättemånga små söta goda tomater. När plantan blommar så skaka lite enkelt på blommorna för att gynna fruktsättningen, i alla fall om du har plantan inomhus där det inte finns så många insekter som kan hjälpa till.

Plantans blir ungefär 50-90 cm hög. Min erfarenhet är att plantor som odlas inomhus har en förmåga att bli lite högre än de som står i växthuset – men det kan vara inbillning.

odla

Fler förslag att odla i ett fönster

  • Krasse – Klipp av det gröna att ha på smörgåsen. Jättegott!
  • Persilja – Skörda när de blir 5-10cm höga.
  • Basilika – Samma som med persilja. Skörda när planterna är små och hanterbara för fönsterodling.
  • Timjan – Flerårig kryddväxt som är perfekt att ha i fönstret vid sidan av exempelvis mynta och oregano. Odla som vanliga krukväxter i fönstret.
  • Chili – Fröså tidigt och plantera om en eller två gånger vartefter plantan växer. Funkar ofta utmärkt som krukväxt, men akta dig för olika sorters löss. Riktig häftig planta att ha i fönstret, och om man inte äter så kopiöst mycket så är det lätt att bli självförsörjande på chilli.

Lycka till!

Kanske är du intresserad av frugal living?

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *