Frugal living

Köpstopp 2019

Kan man blogga om reor och samtidigt ha köpstopp? Jag tror det. I mitt fall handlar det om att spara pengar (vilket även är målet med att visa på alla reor som finns varje dag).

Hittills i år har jag inte handlat något alls till mig själv. Bortsett från mat och hygienartiklar, och även där vill jag tänka frugal living. Jag tänker mig att mitt köpstopp bara ska drabba mig själv och inte resten av familjen. Barnen behöver med andra ord inte gå runt med förkorta byxor osv. Att leva med köpstopp under 2019 är ett mål av mig och för mig enbart. Någon som har liknande tankar? Kommentera gärna i så fall. Kanske kan vi sporra varandra.

Jag har hålla ganska låg profil om mitt köpstopp, kanske för att jag är osäker på om jag klarar det. Men om jag gör så gott jag kan, är det i alla fall bättre än inget.

Mina regler för köpstopp 2019

Jag får inte köpa något annat än mat och hygienartiklar. Till barnen får jag förstås handla kläder och nödvändigheter. Jag ska även köpa presenter och julklappar till familj, vänner och bekanta precis som vanligt. Köpstoppet gäller kläder och onödiga saker till mig och hemmet.

Jag kommer inte säga upp min och dotterns pågående prenumeration på Glossybox, inte heller kommer jag säga upp mitt abonnemang på Netflix, HBO Nordic eller Storytel. (Bara om de slutar att användas.)

Jag får köpa aktier, fonder och övriga investeringar.

Om något går sönder: Får jag laga det själv eller ta det till någon som kan laga, ex en skomakare. Om produkten inte går att laga får jag överväga att vara utan, eller ev. köpa begagnat. Kommer det till att jag bara måste köpa nytt så tar jag det då. Jag undrar om den situationen kommer komma, det är ju inte ofta jag absolut måste köpa något nytt.

Varför köpstopp

Mina största anledningar är ekonomi och miljö i en hälsosam kombo. Förra sommarens hetta fick mig att oroa mig för klimatet. Så att under detta år inte flyga eller handla något onödigt kan vara ett litet steg för mig att göra något. För min egen klimatångest skull om inte annat.

Ekonomin är också en motiverande huvudanledning. Jag älskar att spara pengar. Pengar för mig betyder trygghet och frihet, och jag har ett stort behov av båda delar. Så därför väljer jag att jobba mindre och spara mer. Det kanske inte låter logiskt, men det funkar för mig. Jag skrev lite om det i ett tidigare inlägg om jobba mindre och spara pengar.

Vad jag lärt mig efter 1 månad utan att handla

Jag fick en gåva av jobbet nyligen, en mössa med verksamhetens logga på. Jag blev jätteglad! Det gick upp för mig att genom att jag inte tittat på kläder till mig själv under senaset månaden, så uppskattar jag så mycket mer det jag har och får. Jag känner mig mer tacksam. Trodde inte jag skulle märka av någon skillnad så snart, men det har jag gjort.

Det är inte så att jag brukade handla till mig själv för jämnan, men kanske att jag ofta kollade mer eller mindre medvetet på kläder till mig själv. Sådant som jag ville ha, och trodde jag skulle bli lycklig över att äga. Nu har jag fortfarande koll på reorna, men det är inte längre för mig själv. Utan mer för att tipsa er eller till mina barn om de behöver något.

Vad ska jag göra för pengarna?

Det är en rolig tanke att fundera på. Jag kände redan nu när vi skulle betala räkningarna för någon dag sedan, att vi fick mer pengar över än vi brukar. Pengarna sparades in på olika konton för olika ändamål. Jag har olika mål på hur mycket pengar det ska vara på respektive konto, så där fyller jag på. Just nu behöver jag till exempel fylla på semesterkontot.

Jag drömmer även om att investera i solpaneler på huset och att betala CSN-lånet (trots den låga räntan). Detta kommer jag inte lyckas mer i år, men jag kanske kan göra det om några år. (Jag har i skrivande stund 89898kr i lån hos CSN)

Jag spar även i aktier och fonder för att trygga upp framtiden (jag litar inte på att min pension kommer kännas tillräcklig i framtiden).

köpstopp vinter frugal living

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *