Nybörjare på aktier

Nybörjare på aktier = Läskigt? Krångligt? Stort? Riskfyllt?Jag hade massor av oroliga tankar om aktier för ca 5 år sedan när jag började. Men idag är jag helt biten.

Har du någongång önskat att du investerade i aktier? I så fall kanske denna lätta guide kan hjälpa dig komma igång. Man kan börja i liten skala, och känna sig för.

1) Innan du börjar med aktier: Se till att ha en buffert

En buffert är pengar på kontot som täcker om det skulle hända något du inte räknat med. Till exempel att spisen pajar, eller du måste laga bilen. Du kanske vill ha en buffert så att du inte hamnar i ekonomisk knipa om du skulle vilja säga upp dig från jobbet eller separera från sambon.

Bara du kan avgöra hur stor buffert du behöver för att känna dig trygg. Anne Wibble som var finansminister mellan 1991-1993 blev känd för ett uttalande där hon tyckte det vore önskvärt att alla svenskar hade en årslön på banken. Hon avsåg kanske inte just att ha det som buffert, utan att att ha ett tryggt sparande. I senare tid har det diskuterats om det inte vore rimligare att bufferten består av ca 3 månadslöner efter skatt. Dvs du ska kunna klara dig utan inkomst i tre månader, med hjälp av din buffert.

Jag har tagit till mig av 3-månaders-tänket. Eftersom min buffert då är mina fuck-off-pengar om jag inte skulle trivas på jobbet. Säger jag upp mig får jag ingen a-kassa på 3 månader, och under den tiden skulle jag kunna leva på min buffert.

En buffert rekommenderas inte att man har i aktier. Aktier kan båda öka och sjunka i värde, och tänk om du skulle behöva pengarna mitt under en börskrasch? Då kanske inte dina tre månadslöner är värda med än 1,5 månadslön – eller liknande.

Bufferten placeras därför gärna på ett vanligt bankkonto. Helst ett som har lite sparränta. Som nybörjare på aktier är det lätt att bli orolig när börsen svänger nedåt, men har man en buffert känner man sig inte lika sårbar.

2) Starta ett ISK eller KF-konto

ISK står för investeringssparkonto och KF står för Kapitalförsäkring. Båda kontoformer är bra alternativ för aktier. Utan att gå in på hur kan jag nämna att ISK räknas som bäst om du är intresserad av svenska aktier (ex Volvo, HM, Ericsson, AstraZeneca osv.) En KF räknas som bäst om du är intresserad av utländska aktier (ex Apple, Disney, Netflix osv).

Ett ISK kan kännas lättast då svenska aktier handlas i kronor. Handlar du utländska aktier får man ta hänsyn till att valutornas värde förändras i förhållande till varandra. En amerikansk aktie handlas i dollar och priset i svenska kronor förändras i takt med dollarns och kronans värde.

Oavsett om du vill starta ett ISK eller KF, eller båda två, så ska du med all sannolikhet helst välja en annan bank än dina vanliga. Banker har något som kallas courtage. Courtage är en avgift var gång du köper eller säljer aktier. Men på vissa banker, så som Nordnet och Avanza, är courtageavgiften betydligt lägre än hos storbankerna.

Många tycker om Nordnet för deras sociala nätverk Shareville. Som Nordnetkund har man tillgång till Shareville (om man vill). Shareville är ett slags Facebook för aktieintressenter. Ett socialt media som handlar om att aktier och fonder. Du kan följa duktiga aktieinnehavare och få notiser när de köper och säljer. När jag var ny på detta fann jag viss trygghet i att kunna följa exempelvis anställda på Nordnet och se deras portföljer. Man ser inte hur mycket pengar någon har. Utan förändringar på kontot anges i procent.

Avanza är också bra. De har ingen motsvarighet till Shareville. Men de har en riktigt bra app, de har en oerhört billig globalfond och mycket annat smått och gått.

Jag har konto både på Avanza och Nordnet. Jag använder Shareville för att följa duktiga aktiehandlare, och jag söker information om enskilda aktier på Avanza. Spana in båda banker (eller någon annan) och välj vilken du tror skulle passa dig bäst.

3) Ställ in courtagenivå

Det finns olika courtagenivåer beroende på hur ofta du kommer handla med aktier, och hur stora summor du kommer att handla med. Läs mer om courtage hos Nordnet och hos Avanza.

4) För över pengar och handla

Med pengar på ditt ISK eller KF kan du börja handla aktier. Alla aktier kostar olika och deras värde förändras över tid. Att köpa billigt och sälja dyrt är lättare sagt än gjort. Det finns många olika aktiestrategier. Jag vill inte rekommendera enskilda aktier, men tänk gärna på att inte lägga alla ägg i en och samma korg. Genom att sprida dina aktieköp över många olika branscher påverkas du inte lika hårt om en bransch går sämre under en period.

Låter det kul? / Om du vill veta mer om aktier

Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi, en grupp på facebook som diskuterar mycket mer än bara aktier. Nybörjare på aktier kan få tips och råd hur de kommer igång. Inga frågor är dumma, även om man bör läsa gruppens filer först för att undvika ställa samma frågor som många andra redan ställt. Många i gruppen vill ha tips och råd inom olika områden av privatekonomi. Gruppen har en god stämning och sköts exemplariskt av Anna Svahn och Linnéa Schmidt.

Nybörjare på aktier

Aktiespararna, eller Unga Aktiesparare (om du är 28 år eller yngre). Här finns inte bara nyheter om olika börsnoterade företag utan också gott om utbildningar, böcker, information om föreläsningar m.m.

RikaTillsammans, drivs av Jan Bolmesson. Han talar mer om fonder än om aktier, men hans hemsida och blogg är alldeles för bra för att inte nämnas. Här kan nybörjare och mer rutinerade få information och inspiration kring fonder och investeringar.

Om du inte känner att du vill engagera dig i aktier kanske Lysa kan vara ett alternativ. Det valet gjorde Elisabeth Svensson på RikaKvinnor. Jag har skrivit mer om Lysa här.

OBS! Innehållet på blackfridayeveryday.se är inte att betrakta som finansiell rådgivning! Jag tar inget ansvar för eventuella kostnader & värdeminskningar. Kom alltid ihåg att med investeringar följer en risk för att värdet både kan gå upp och gå ner. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *