Hur betalar man en faktura?

Hur betalar man en faktura? Hur betalar man en räkning? Kanske har du just flyttat hemifrån och först nu behövt att ta hand om dina egna utgifter. Eller så kanske din partner har skött hushållets fakturor och räkningar tidigare, och du saknar vanan. Det finns en uppsjö med anledningar till varför man undrar hur man betalar en faktura.

Jag ska försöka gå igenom det allra viktigaste så att du kan komma igång och betala hemmets fakturor. Är min text oklar så fråga gärna banken. Är dom inte trevliga och hjälper till, så byt bank!

Så betalar du en räkning / faktura

Oavsett vilken bank du loggat in på brukar tillvägagångssätten för att betala en räkning eller faktura att vara desamma. Du börjar med att navigera till den sida som kallas ”Betala” och fyller sedan i följande uppgifter.

  1. Från konto – Här väljer du med vilket av dina konton du vill ta pengar ifrån för att betala fakturan / räkningen
  2. Till konto – Här fyller du i mottagarens plusgironummer eller bankgironummer. Detta är ett nummer som går till företagets konto, dit de ska få pengarna insatta. Detta står på fakturan / räkningen. På vissa banker kan du också fylla i en ruta om numret avser ett plus- eller bankgiro, men de flesta banker läser av detta direkt.
  3. Belopp – Fyll i det belopp som mottagaren ska få. Det står oftast utskrivet på räkningen / fakturan exakt hur mycket du ska betala. Om det inte står någon avgift, kan det hända att du har ett val. Du kan då välja mellan att betala fulla avgiften direkt, eller att betala en mindre avgift och få resten på kreditlån (också kallat kontokredit). Det kanske också rör sig om en delbetalning som du ska betala, då betalar du den summa som avses. Står det utskrivet minimum-belopp är detta minsta beloppet som måste betalas in. Jag betalar alltid in hela beloppet för att undvika kreditlån till otäcka räntor.
  4. Överföringsdatum – En räkning eller faktura kan oftast först betalas under nästkommande bankdag (dvs måndag – fredag bortsett från helgdagar). Du kan välja när pengarna ska dras och fakturan / räkningen betalas. Jag väljer alltid nästkommande bankdag efter löning, om inte förfallodatum är ett tidigare datum. På din faktura / räkning står vilket datum pengarna senast måste vara betalda, detta datum kallas förfallodatum.
  5. OCR-nummer / Meddelande – Finns OCR-nummer så fyller du i detta. OCR-nummer är de siffror som står angivna längst ner på fakturan till vänster, mellan två #-tecken. Exempel # 5555555555 # (Då är det siffrorna du anger. Du skriver inte in själva #-tecknet). Ibland finns inget OCR-nummer. Då fyller du istället i Meddelande-rutan med ex fakturanummer, kundnummer, namn, telefonnummer. Står det inte angivet vad man ska skriva fyller jag ofta i så mycket som möjligt. (Rutan rymmer bara ett visst antal tecken). Alltid fyller jag i fakturanummer och kundnummer, och oftast namn. Ibland även adress eller telefonnummer. Fakturanummer och eventuellt kundnummer hittar du på fakturan.

OBS! Var noga med att fylla i rätt OCR-nummer. Det kan vara riktigt många siffror att hålla koll på.

När alla uppgifter ovan är ifyllda får du markera den som klar och kan påbörja nästa faktura. När alla fakturor är skrivna ska du välja att skicka dom och får då signera med din bankdosa eller med ditt mobila bank-id.

Man kan också betala räkningar via sin mobiltelefon. Flera internetbanker har även möjlighet att via mobilen använda mobilkameran för att läsa av OCR-numret, eller kameran för att läsa av hela räkningen om det finns en QR-kod.

Hur betalar man en faktura via en QR-kod?

Hur man betalar en faktura eller räkning som har en QR-kod är enkelt och smidigt. Du läser av QR-koden genom att rikta mobiltelefonens kamera mot koden. Telefonen kommer sedan be dig logga in via din bankapp. Väl i bankappen kommer du till betala-sidan. Istället för att fylla i uppgifterna själv är många redan ifyllda. Du väljer förstås fortfarande själv från vilket konto du vill betala och när du vill att räkningen / fakturan ska betalas. När du är klar väljer du att lägga till räkningen, och i nästa steg skicka in den och signera med ditt mobila bank-id.

Hur betalar man faktura utan internet?

Har du inte internet kan du gå till ditt närmaste folk- eller stadsbibliotek. Där finns allt som oftast wifi till din telefon, surfplatta eller bärbara dator. Inte sällan finns där även datorer till utlån. Många människor betalar räkningar på biblioteket (och kan fråga personalen om hjälp om något känns oklart).

Annars kan du vända dig till din närmaste bank, men hos vissa banker kan det kosta en extra avgift att betala räkningar över disk.

Vad händer om jag betalar min faktura eller räkning för sent?

Har du upptäckt en räkning där förfallodatum redan varit? Betala den med en gång så att den blir betald under nästkommande bankdag.

Vad händer om jag får en påminnelse på en räkning jag redan betalt? Kanske har ni gått omlott. Utskicket var redan påbörjat när pengarna kom in. Ring företaget för att försäkra dig om att betalningen kommit in. Kanske ber dom dig riva den påminnelsefaktura som skickats. I annat fall kan ni försöka reda vad som kan gått fel och om du ska, eller inte ska, betala en förseningsavgift.

Vad händer om jag får en påminnelse på en räkning som jag inte betalt? Betala den med en gång. Oftast ingår nu även en förseningsavgift som du ska betala. Det är viktigt att betala påminnelserna snabbt, om man skulle råka få någon. Man vill inte att räkningar går vidare till Inkasso eller Kronofogden.

Efter att räkningarna är betalda är det dags att spara. Läs gärna mina spartips under menyn Spara & Bli rik!